Έλενα Φρίξου
MA - Σχολική Ψυχολόγος

Παραμύθια

Ο Θάνος και η Αστραπή

Ξεκίνησαν τα πρωτοβρόχια και ο Θάνος φοβάται τις αστραπές! Ο Θάνος, ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού, τρομάζει μόνο και μόνο στην ιδέα της αστραπής. Έτσι λοιπόν, βρήκε το δικό του τρόπο να αγνοεί αυτή την κατάσταση. Για πόσο καιρό όμως μπορεί να χρησιμοποιεί την αγνόηση; Αυτή η συνήθεια ανατρέπεται καθώς ο Θάνος καλείται να αντιμετωπίσει το φόβου του και να φερθεί θαρραλέα.

Το παραμύθι «Ο Θάνος και η αστραπή» αφορά το συναίσθημα του φόβου και μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά.Πως να αξιοποιήσετε το παραμύθι:

📜 Διαβάστε το παραμύθι με τα παιδιά και επιτρέψτε τους να κάνουν απορίες και να μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί σας.

🧠 Δείξτε ενσυναίσθηση στα παιδιά, λέγοντας ότι όλοι μας φοβόμαστε κάτι και αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορείτε να μοιραστείτε κι εσείς κάποιους από τους φόβους σας.

🙄 Εξηγήστε στα παιδιά πως όταν ο φόβος που νιώθουμε μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας, τότε πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

🚫 Συζητήστε με τα παιδιά γιατί η αγνόηση δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.

💭 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκεφτούν τι θα μπορούσε να κάνει ο πρωταγωνιστής για να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

⚡ Εξηγήστε στο παιδί πως ο φόβος μας πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο σε νέες εμπειρίες. Όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας ανακαλύπτουμε μια θαρραλέα πτυχή του εαυτού μας που μας επιτρέπει να νιώσουμε ικανοποίηση και συναισθηματική αυτάρκεια.

Ο Κρίστοφερ και το σπρέι της γκρίνιας

Ο μικρός Κρίστοφερ σκαρφίζεται ένα μαγικό τρόπο για να του κάνουν οι γονείς του όλα του τα θελήματα και να μην του λένε συνεχώς ότι γκρινιάζει… Τι λέτε, θα καταφέρει άραγε ο μικρός μας ήρωας με τα “μαγικά” του να επικοινωνήσει αυτά που θέλει;

Πόσες φορές στ’ αλήθεια σαν ενήλικες η σαν παιδιά ζητάμε με λανθασμένο τρόπο αυτά που επιθυμούμε…

Ένα διδακτικό παραμύθι που μέσα από τις σκανδαλιές και τις περιπέτειες του Κρίστοφερ τα παιδιά μαθαίνουν τρόπους επικοινωνίας.