Η Έλενα Φρίξου είναι Σχολική Ψυχολόγος, εγγεγραμμένη στο μητρώο Ειδικών Ψυχολόγων Κύπρου (Α.Μ. 663) και μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ). 

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο πανεπιστήμιο KU Leuven στο Βέλγιο. Στη συνέχεια, φοίτησε στο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αναπόσπαστο κομμάτι των μεταπτυχιακών της σπουδών ήταν η εποπτευόμενη κλινική άσκηση, την οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος είναι αναγνωρισμένος από το Διεθνή Φορέα Πιστοποίησης - International School Psychology Association (ISPA) και από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου. 

Με στόχο την εμβάθυνση γνώσεων και την συνεχής εκπαίδευση, συμμετείχε σε σωρεία εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων με θεματικές που αφορούν την ευημερία των παιδιών και του ευρύτερου συστήματος τους. Επίσης, εργάστηκε εθελοντικά σε διάφορες ΜΚΟ οργανώσεις (π.χ. Ερυθρός Σταυρός, Ραδιομαραθώνιος κ.ά.) και δομές όπως τη Σχολή Τυφλών στην Λευκωσία. Στην παρούσα φάση ασκεί εθελοντικό έργο στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ)/ Cyprus FPA.

Από το 2020 μέχρι το 2023 εργαζόταν ως Σχολική Ψυχολόγος σε ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου παρείχε ψυχολογικές υπηρεσίες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ως ψυχολόγος του σχολείου οργάνωνε και διεξήγαγε προγράμματα που αφορούσαν την ευημερία και τη ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών. Παράλληλα, από το 2021 μέχρι το 2023 παρείχε υπηρεσίες Σχολικής Ψυχολογίας στον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, στην επαρχία Λεμεσού.

Επιπρόσθετα, έχει εμπειρία στη διδασκαλία μαθημάτων Ψυχολογίας, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο GCSE και A-level Psychology. Όσον αφορά τον τομέα της επιστημονικής έρευνας, ασχολήθηκε με το Σχολικό Εκφοβισμό, το Μετατραυματικό Στρες και τη Ψυχική Ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων. Ως προέκταση του ερευνητικού της έργου, συμμετείχε και παρουσίασε σχετικές έρευνες σε συνέδρια και διαλέξεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό [1].

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο στη Λεμεσό όπου παρέχει υπηρεσίες που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα, παρέχονται υπηρεσίες ψυχομετρικής (π.χ. χρήση test Wisc-V) και διαγνωστικής αξιολόγησης (διαγνωστική ταξινόμηση με βάση το DSM-V), εξατομικευμένης ψυχολογικής παρέμβαση, συμβουλευτική γονέων, διοργάνωση προγραμμάτων πρόληψης, σεμιναρίων ψυχοεκπαίδευσης και βιωματικών εργαστηρίων.

Με πυξίδα την αγάπη για τα παιδιά και την επιθυμία ενίσχυσης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας και ευελιξίας, προέκυψε η συγγραφική έμπνευση για παιδικά παραμύθια. Το πρώτο της συγγραφικό έργο κυκλοφόρησε το 2023 και έχει τίτλο «Ο Κρίστοφερ και το σπρέι της γκρίνιας», το οποίο διηγείται τις περιπετειώδεις προσπάθειες ενός παιδιού που ήθελε πάντα να γίνεται το δικό του. Όπως η ίδια θεωρεί, τα παραμύθια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ταξιδέψουμε στον ψυχικό κόσμο των παιδιών και να συζητήσουμε μαζί τους διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα ίδια τα παιδιά αλλά και την οικογένειά τους.


[1]

Frixou, E., Ioannou, M., Stavrinides, P., & Georgiou, S. N. (Submitted for publication consideration). Trauma-related parameters predicting traumatic stress in early adolescents. Submitted in Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy.

Frixou, E., Ioannou, M., Stavrinides, P., & Georgiou, S. N. (2018 July). Parameters of psychological trauma and their distinct and concurrent relationships to the development of adolescent resilience. Poster presented at ACBS World Conference 16, Montréal, Canada.

Frixou, E., Nicolaou, E., Ioannou, M., Stavrinides, P. (2017 April). Interactions between psychopathic traits, relationship with parents and bullying. Poster presented at 31st EFPSA Congress, “Humanity Today”, Qakh, Azerbaijan.